close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
 

Fotoromán the sims 3dil -konec

14. září 2008 v 21:03 |  Fotoromány
Fotoromán the sims2 aneb prázdniny dvou holek díl 3
 

Fotoromán the sims 2dil

14. září 2008 v 20:58 |  Fotoromány
Fotoromán the sims2 aneb prazdniny dvou holek dil druhy

Fotoromán the sims 1 dil

14. září 2008 v 20:56 |  Fotoromány
The sims2 aneb prázdniny dvou holek
 


Fotoromán

14. září 2008 v 19:46 |  Fotoromány
Fotoromán the sims 2
Díl první-párty Paris Hilton
Hlavní hrdinové tohoto fotorománu jsou celebrity které byly pozvány na narozeninovou párty Paris ! Paris už několik měsíců chodí s Orlandem, ale Paris tajně touží po Bradovi. Povede se jí svést Brada nebo je Brad plně oddán Angelině a jejich lásku nemůže nic ohrozit????
Párty je v plném proudu. Všichni se baví jako o život!
Angelina dostala chuť na něco dobrého. S chutí si nandá na talíř kus krůtího masa a jde si sednout k Penelopé, která taktéž rozmazluje své chuťové buňky kouskem jahodového želé.
Pe: Mňam to je dobrota! Ale chtělo by to nějáký drink Angel nemyslíš?
P: Už se to nese děvčata! Volá Paris a jako správná hostitelka nese šampáňo.
P: Jsem ráda, že se ti tady líbí Keane. Neviděl jsi náhodou Orlanda?
K: Myslím, že je někde v obýváku a nebo zkus se mrknout někde venku.
P: Díky jsi zlatý!
P: Ahoj Zlatíčko!!! Řekne Paris a skočí Orlandovi do náruče.
P: Tolik jsi mi chyběl !!! Posteskne si Paris a vrhne se na Orlanda.
P:Nepůjdeš semnou ven do výřivky??? Není tam ani noha a my si toho musíme tolik povědět lásko.
O: Jasně a jak rád ! Řekne, ale to už si ho stejně Paris svléká a ponoří se s ním společne do bublající voňavé výřivky.
A co se dělo ve výřivce je snad všem jasné?! :o)))
Jako naschvál je však v tom nejlepším spatří Kyera, která vztah Orlanda a Paris nese velmi těžce, jelikož se do Orlanda zamilovala během natáčení pirátů z Karibiku. On však o jejím citu který k němu chová nemá ani nejmenší tušení! Kyera se rozpláče a uteče pryč aniž by jí zamilovaný pár spatřil.
Uvnitř Victorie řádí na bicích.
Vodní dýmka také není k zahození :o)
Mezitím.... Brad a Angelina
B: Já tě tak miluju!
A: Já tebe taky Andílku pojď půjdeme nahoru do ložnice.
N: Hej kámo ta Angelina je ,ale divoška co?! Viděl jsi jak si toho svého umí omotat kolem prstu! Z té ložnice asi jen tak nevylezou :o)
Paris zaslechne rozhovor a je zlostí bez sebe když zjistí, že se Brad a Angelina vytratili k ní do ložnice.
P: Však já jí ukážu! Mrcha jedna! Breda získám ať to stojí co to stojí!!! ........................................
Pokračování ještě dnes!

Udělej si test

13. září 2008 v 21:39 |  Testy

Udělej si test z různých témat

díl první test hudební
1) Objevem Brava se v roce 2006 stala zpěvačka:
a) Helena Vondráčková
b) Aneta Langerová
c) Ewa Farná
2) V roce 2006 u nás největší mánii způsobila skupina:
a) Tokio Kotel
b) Tokio Motel
c) Tokio Hotel
3) R´n´B zpěvák hitu So sick se jmenuje:
a) Ne-Ne
b) Ne-Yo
c) Ne-Ano
4) Hit skupiny No Name se jmenuje:
a) Starosta
b) Prezident
c) Premiér
5) Do zpěvu se dala i známá dcera, která má příjmení po hotelovém magnátu:
a) Orea
b) Intercontinental
c) Hilton
6) Raper, který se ukázal v druhé řadě Vyvolených se jmenuje:
a) TuPac
b) Pluto
c) 50 Cent
7) Zpěvák Duncan James je z kapely:
a) US 5
b) Killerpilze
c) Blue
8) Polská dvojka holek která zpívá hit Uh la la la se jmenuje:
a) UB 40
b) Blink 182
c) Blog 27
9) Richard Krajčo nadaboval jednu postavu z animovaného filmu:
a) Auta
b) Madagaskar
c) Doba Ledová 2
10) Zpěvák James Blunt chodil s českou modelkou:
a) Evou Herzigovou
b) Petrou Němcovou
c) Karolínou Kurkovou
Vyhodnocení: za každou správnou odpověd si počítej dva body
1-c
2-c
3-b
4-a
5-c
6-b
7-c
8-c
9-a
10-b
Méně než 8bodů 8-15BODŮ
Ajaj tak ty vůbec ale opravdu vůbec nevíš Víš jen to co potřebuješ a
co se na současné hudební scéně děje. ostatní tě nezajímá
Více než 15 bodů
Joooooooo tak ty jsi hudební
fajnšmekr ty víš o hudbě uplně všechno

Jaký byl tvůj minulý život? Zjisti to!

25. srpna 2008 v 23:11 |  Tvůj minulý život
Zjisti co jsi dělal(a) ve svém minulém životě
Chceš vědět co jsi dělala ve svém minulém životě za povalání stačí když nám do komentářu napíšeš : datum narození (den,měsíc,rok),pohlaví stačí když nám pošleš tyto údaje a my ti zpět odepíšeme čím jsi byla
Zjisti své hodiny smrti
Chceš vědět kdy umřeš? stačí napsat opět do komentářů tyto údaje : datum narození (den,měsíc,rok),pohlaví,postava (pohublá,plnoštíhlá,štíhlá,při těle,tak akorát),sport (nikdy,málo,hodně),rakovine v rodině (nevím,ne,ano),kuřák (ano,ne),pohled na svět (normální,pesimistický,optimický),zaměstnání (klidné,nadmíra stresu,náročné fyzicky)
Vždy vyber jednu z možností stoprocentně ti odovíme
Vaše Ája-Hanka

Navštivte naše estránky

25. srpna 2008 v 22:56 |  Estránky
Navštiv naše estránky
Pokud budeš mít zájem můžeš navštívit naše estránky www.aja-hanka.estranky.cz
Těšíme se na vaši návštěvu děkujeme vaše Ája-Hanka

hanička a já

24. srpna 2008 v 23:08 |  Naše fotečky
Haničko pro tebe!
DOUFÁM ŽE SE NEZLOBÍŠ ŽE JSEM TO SEM DALA PROTOŽE STEJNĚ SEM NIKDO NECHODÍ A PŘEČTI SI K TOMU KOMENTÁŘE:)

ICQ

10. srpna 2008 v 14:01
Do komentíků napiš svoje icq a ve zkratce kdo seš a najdi si nový friendy.

dizkuze

8. srpna 2008 v 17:48 |  dizkuze
Ahoj chceme založit blog kde se bude dát dobře pokecat a tak skusíme založit dizkuzi. Zkoušeli sme to i jinde ale stránky byli minimálně navštěvovaný takže se to moc nevydařilo a nebo nám tam psali nesmyslný komentíky.První zhruba měsíc vás všechny co sem přijdete mooc prosíme o přidání témata o kterým by se dalo kecat.Napište co vás napadne ať jich máme víc .tak dík a papa

mp3 na přání

7. srpna 2008 v 20:16 |  mp3 na přání
Ahoj,nemá cenu dávat na blog nějak víc článků,nám celkově stačí High school musical, protože články dáváme na naše druhé stránky. Proto jsem se na tomto blogu zaměřili na ankety,diskuze a vyhledávání mp3 na přání.Pokud máte mp3 kterou byste chtěli najít a zaslat mejlem,napište do komentíků a nebo lépe na email aja-hanka@seznam.cz.
Těšíme se na vaše příspěvky
ája-hanka

High school musical

17. ledna 2008 v 15:18 |  High school musical
High school musical
Ashley Tisdale:
zaměstnání: herečka,zpěvačka a modelka
narodila se : 02.07.1985
místo narození: New Jersey
znamení: rak
oblíbená barva : růžová
oblíbené jídlo :pizza,sushi
oblíbení herci: Johnny Depp,Leonardo Dicaprio
rodiče: Lisa a Mike Tisdale
Zac Efron
zaměstnání: herec
datum narození: 18.10.1987
místo narození: San Luis Obispo,Kalifornie,USA
znamení: váhy
rodiče: David a Starla
oblíbené jídlo: sushi,exotická jídla
sourozenci: bratr Dylan
oblíbený tv kanál:Spike
Vanessa Anne Hudgens
zaměstnání: herečka,zpěvačka
datum narození: 14.12.1988
místo narození: Salinas,Kalifornie,USA
znamení: střelec
sourozenci: Stella Hudgens
rodiče: Greg a Gina
Lucas Grabeel
zaměstnání: herec,zpěvák,tanečník
datum narození: 23.11.1984
místo narození: Sprinfield,Missouri,USA
znamení: střelec
role: např.Veronica Mars,High school musical
rodiče: Stephen a Jean
sourozenci: Autumn
volný čas: už když byl maličký hrál pro svou rodinu a kamarády
Corbin Bleu
zaměstnání: herec
datum narození: 21.02.1989
místo narození: Brooklyn,New York,USA
znamení: ryby
Monique Coleman
zaměstnání: herečka
datum narození: 13.listopadu.1980
místo narození: Orangeburk,South Carolina,USA
záliby: od 6 let hrála na klavír a navštěvovala hodiny tance
role: Gilmorova děvčata,hsm,

Kam dál